NAVODILA ZA DNEVE PO OPERATIVNEM POSEGU

Priporočila v primeru krvavitve

Če krvavite, ne smete ponavljajoče spirati ust, da s tem ne poškodujete komaj nastalega krvnega strdka. Svetujemo, da med zobe v predelu krvavitve vstavite sterilni tampon oziroma zloženec. Priporočamo pogosto hlajenje kože nad operiranim predelom z ledenimi obkladki.

 

 

Priporočila za preprečitev nastanka otekline

Opozarjamo vas, da po posegu lahko nastane postoperativni edem oziroma oteklina, zato vam priporočamo, da kožo v operiranem področju hladite z ledenimi obkladki, da s tem preprečite ali zmanjšate pojav otekline. Oteklina je najbolj izrazita tretji dan in zjutraj, ko se zbudite. Naj vas to ne skrbi, ta pojav je normalen. Če prve dni po operativnem posegu spite s 30–40 stopinj dvignjenim vzglavjem. zmanjšate jutranjo oteklino.

 

 

Podkožna krvavitev

Opozarjamo vas na možen pojav podkožnega hematoma t.j. modrice, ki se ponavadi resorbira v roku enega tedna. Hematom se lahko pojavi pod očesom in ima tendenco nižanja proti vratu, ko postane rumene barve. Hematom lahko traja 7–10 dni.


Bolečina

Njena intenziteta se zmanjšuje v dnevih, ki sledijo posegu. Če bolečina ne mine ali celo postaja močnejša, pokličite našo ambulanto.

 

Oteženo odpiranje ust

Pri oralno kirurških posegih spodnjih kočnikov lahko pride do pojava oteženega odpiranja ust – trizmusa.

 

 

*Vzdrževanje ustne higiene po posegu:

Ne ščetkajte in ne uporabljajte zobne nitke v operiranem predelu. Spirajte predel s priporočeno ustno vodo vsaj eno minuto tako, da je voda v ustih pasivno. Ne delajte travmatskih gibov ustnic, da bi premikali ustno vodo. Če želite pomakniti ustno vodo v operirani predel, nagnite glavo proti operirani strani.

Spiranje z ustno vodo lahko povzroči temno zabarvanje zob in jezika ter spremeni okus hrane. Ne skrbite: pigmentacije se lahko odstrani s profesionalno ustno higieno. Ko prenehate spiranje ust, se ponovno vzpostavi okus za hrano. Ustna voda s klorheksidinom je edina ustna voda, ki ima močan razkužilni učinek v ustni votlini.

 

Ustna higiena v predelu ust, kjer ni bilo posega, se vzdržuje normalno.

Na postoperativnih kontrolah določimo, kdaj se lahko vzpostavi normalna ustna higiena.