navodila pacientov

NAVODILA PO MUKOGINGIVALNEM POSEGU


Postoperativno ravnanje mehkih tkiv s strani pacienta ima ključno vlogo pri zorenju predela, ki je bil kirurško obdelan!

  • Dve uri po posegu je potrebno strogo mirovanje, brez govora in posebnih gibov ustnic.
  • Po posegu dvakrat dnevno operirano področje premažite z 1% klorheksidin gelom, dokler šivov ne odstranimo 14 dni po posegu. Gel pustite v operiranem področju delovati eno minuto in pri tem ne izvajajte posebnih gibov z ustnicami. Ostale zobe natančno mehansko očistite.
  • Petnjasti dan po posegu lahko začnete uporabljati mehko zobno krtačko z roll tehniko čiščenja, ki je usmerjena vertikalno, pri tem pa masira dlesen proti kroni zoba.


Opis tehnike čiščenja

Ščetine krtačke so postavljene v nivo ustnega preddvora in usmerjene pod kotom 45 stopinj glede na dlesen. Nežen pritisk, ki se izvaja v smeri proti kroni zoba, določi rotacijo ščetin, ki morajo ohraniti stik s spodaj ležečimi mehkimi tkivi. Te gibe je potrebno ponoviti dvakrat dnevno po 20-krat.

 

Pacientu se glede na tkivni morfotip in količino keratiniziranega tkiva v nivoju dlesninega roba individualno določi čas uporabe klorheksidin gela in mehke zobne krtačke.