kaj delamo

PARODONTOLOGIJA

Parodontalno zdravljenje zajema začetno vzročno zdravljenje, kjer se odstrani vzrok parodontalne bolezni, in kirurško zdravljenje, s katerim ustvarimo okolje, ki je združljivo z dolgotrajnim zdravjem obzobnih tkiv in ki omogoča pacientu ustrezno vsakodnevno domače vzdrževanje ustne higiene. Ob ustrezni indikaciji se predpiše sistemska antibiotična terapija ter podporno zdravljenje z ustnimi razkužili.

 


I. PREVENTIVA, PROFESIONALNA USTNA HIGIENA

 • informiranje pacienta o vzrokih za nastanek in napredovanje parodontalne bolezni, dejavnikih tveganja za parodontalno bolezen ter vplivu parodontalne bolezni na nastanek in poslabšanje nekaterih sistemskih bolezni
 • inštrukcije in natančen prikaz tehnik čiščenja in vzdrževanja ustrezne ustne higiene
 • kontrola pacientove ustne higiene z barvili
 • sonična odstranitev mehkih in trdih zobnih oblog nad robom dlesni in pod njim
 • poliranje in peskanje zob


II. VZROČNO ZDRAVLJENJE PARODONTALNE BOLEZNI

 • luščenje zobnih oblog in glajenje zobnih korenin
 • odstranitev zastojnih mest za mehke zobne obloge (previsne plombe in prevleke)

 

III. KIRURŠKO ZDRAVLJENJE PARODONTALNE BOLEZNI
Parodontalno kirurški poseg se izvede po začetnem parodontalnem zdravljenju, kjer ostajajo globoki parodontalni žepi, da bi se zmanjšala njihova globina, kar ob natančnem vzdrževanju domače ustne higiene prepreči nadaljevanje bolezni. Zmanjšanje globine parodontalnih žepov olajša vzdrževalno terapijo in s tem zmanjša možnost ponovnega izbruha bolezni.


Reženjska operacija dlesni

Operativni poseg se opravi v lokalni anesteziji; pri posegu se odlušči dlesen, razkrije korenine prizadetih zob ter odstrani nekrotičen koreninski cement, zgladi korenino in odstrani spremenjeno vnetno tkivo. Pri tem se ustrezno preoblikuje čeljustno kost, dlesen postavi v ustrezen položaj in zašije.

 

Napredovala izguba čeljustne kosti pri parodontalni bolezni prizadene tudi koreninska razcepišča kočnikov in ličnikov. Prizadetost koreninskega razcepišča je mogoče pravilno oceniti šele med operativnim posegom. Večkoreninske zobe, ki imajo zaradi napredovale parodontalne bolezni prizadeta koreninska razcepišča, se lahko med reženjsko operacijo ustrezno preoblikuje (odstrani se eno ali več korenin, oddeli korenine med seboj) in s tem ustvari boljše razmere za izvajanje ustne higiene. S tem se izboljša tudi prognoza zoba.

 


IV. REGENERATIVNI POSTOPKI PRI ZDRAVLJENJU OBZOBNIH TKIV

To so postopki, ki biokemično (z različnimi bioaktivnimi beljakovinami, s katerimi spodbujamo nastanek kosti in cementa) in/ali mehansko (z uporabo membran, ki mehansko vodijo celice pozobnice) spodbudijo regeneracijo obzobnih tkiv in s tem nadomestijo izgubljeno ali poškodovano tkivo.


V. PODALJŠANJE KLINIČNE KRONE ZOBA

Parodontalno kirurški poseg podaljšanja klinične krone se naredi okoli zoba, na katerem je prisotna razgradnja zaradi zobne gnilobe, zloma zobne krone ali že obstoječe meje obrušenih zob, ki sega pod rob dlesni. Drugi razlogi, ki utemeljujejo postopke podaljšanja klinične krone, so razrast dlesni, ki prekrije krono zoba (hipertrofija dlesni) in nezadostna višina zobne krone, predvsem pred protetično oskrbo zoba.


Gingivektomija

Kirurški postopek odstranitve dlesni je utemeljen pri razrastu dlesni, ki prekrije krono zoba.

Reženjska operacija z odbrušenjem in preoblikovanjem zobiščnega odrastka čeljustne kosti

Z operacijo

se dvigne dlesen in razkrije mesto razgradnje, zloma ali meje že obrušenega zoba. Pogosto je potrebno pri tem odbrusiti in preoblikovati del čeljustne kosti ob zobu in delno ob sosednjih zobeh. S tem se določi potek roba dlesni po operaciji in omogoči nadaljnje postopke dograditve zoba.

 

 

VI. MUKOGINGIVALNA/PARODONTALNO PLASTIČNA KIRURGIJA

Kirurški postopki, s katerimi ustvarimo boljše okolje obzobnih tkiv in izboljšamo videz.

Operativni posegi:

 • povečanja širine dlesni *
 • prekrivanja razgaljenih korenin zob pri umikih dlesni **
 • korekcije sluznice okoli implantatov
 • odstranitev sluzničnih gub (frenulotomija)
 • estetsko podaljšanje kliničnih kron zob:

 

a) pri nasmehu, kjer pacient pokaže dlesen v višini več kot 4 mm in so krone zob kratke (t.i. gummy smile). S tem posegom se ustvari harmonijo med robom dlesni in linijo smeha;

 

b) pri močni obrabi zobnih kron vidnih zob

 • preprečitev kolabiranja, to je, upada čeljustničnega grebena po ekstrakciji/puljenju zoba
 • povečanje volumna brezzobega grebena

 

* Parodontalno kirurški poseg povečanja širine dlesni se naredi okrog zoba, kjer je pas priraščene dlesni zelo ozek ali ga sploh ni in je prisotna pomična ustna sluznica. Med operacijo pripravimo ležišče za presadek dlesni tako, da premaknemo vrhnjico ustne sluznice proti ustnemu preddvoru in presadek iz neba prišijemo na pripravljeno mesto. S tem posegom se preventivno razširi pas priraščene dlesni.


**­
Parodontalno kirurški poseg se naredi okoli zoba, kjer se je rob dlesni umaknil in se je razgalila zobna korenina. Razgaljeno zobno korenino prekrijemo tako, da dvignemo dlesen in del ustne sluznice ter prekrijemo korenino. Pri postopku prekrivanja zobne korenine lahko uporabljamo tudi vezivne presadke s področja trdega neba ali zobiščnega odrastka, ki jih skupaj z dlesnijo in ustno sluznico prišijemo na želeno mesto.


Prekrivanje razgaljene korenine ne uspe vedno in v popolnosti. S posegom se lahko prekrije le del površine korenine. Poseg je mogoče večkrat ponoviti.

Prekrivanje razgaljene korenine ne utrjuje zoba; s posegom se prepreči nastanek zobne gnilobe, zmanjšuje občutljivost zobnih vratov in izboljša videz.

Normal 0 21 false false false SL X-NONE X-NONE robom dlesni in pod njim